Μελέτη και υλοποίηση του οδικού άξονα Χορτιάτης - Αρδαμέρι - Σαρακήνα - Ζαγκλιβέρι

Μελέτη και υλοποίηση του οδικού άξονα Χορτιάτης - Αρδαμέρι - Σαρακήνα - Ζαγκλιβέρι

Αρ. Πρωτ. 6162/16.02.2010

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο στο νομό Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στους ορεινούς δήμους της Επαρχίας Λαγκαδά, είναι ένα δίκτυο που χρήζει βελτιώσεων για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Ένα βελτιωμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο καθιστά αυτομάτως την περιοχή εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες, δημιουργούνται υποδομές για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, των αρχαιολογικών χώρων και την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού.

Στα πλαίσια αυτά σημαντικής σημασίας κρίνεται η εκπόνηση της οριστικής  μελέτης και η υλοποίηση της κατασκευής του οδικού άξονα που θα συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα του Ζαγκλιβερίου και της Σαρακήνας του Δήμου Καλινδοίων, με το Αρδαμέρι του Δήμου Κορώνειας και το δημοτικό διαμέρισμα Χορτιάτη του ομώνυμου Δήμου . Πρόκειται για οδικό έργο, που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ενός πλέγματος σωστών και ολοκληρωμένων οδικών αξόνων εξυπηρέτησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς θα διευκολύνει ουσιαστικά και θα αναβαθμίσει την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στα ορεινά χωριά της επαρχίας Λαγκαδά, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν υποδομές για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς όπως είναι γνωστό  δίπλα στο Ζαγκλιβέρι  βρίσκεται η αρχαία πόλη των  Καλινδοίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο της εκπόνησης οριστικής μελέτης και δημοπράτησης στη συνέχεια για την υλοποίηση του οδικού άξονα  Ζαγκλιβερίου - Σαρακήνας - Αδραμερίου - Χορτιάτη, που τόσο θετικές επιπτώσεις θα έχει για την ανάπτυξη του Δήμου Καλινδοίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής;

 

Απαντήσεις Υπουργείων